Monday, February 28, 2005

Historiek / Historique 1967-1082

1967-1969 In de jaren zestig leerden de schilders Kari Bert, Gilberte De Leger, Ben Koelman, Serge Largot en Marcel Rademakers elkaar kennen als verwante geesten. De criticus D'Arschot de Schoonhoven fungeerde als gemeenschappelijke noemer. Onder zijn leiding werd in Antwerpen in het atelier van Largot (Ernest Aerts) de stichtingsvergadering van Lumen Numen gehouden. Dank zij het organisatietalent van laatsgenoemde kwamen twee tentoonstellingen in Antwerpen tot stand: in de Galerie Campo (1967) en in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (1969).

Aan de eerste tentoonstelling namen de Oostendse schilders Kari Bert en GilberteDe Leger deel. Antwerpen was vertegenwoordigd met Serge Largot, Marcel Rademakers (Mark Meekers), Wim Van de Velde, Frans Joaquin, Mark Claus, Marcel De Man. Uit Den Haag kwam Ben Koelman. Als voorloper fungeerde Philippe Morel (Gent 1897-1965). De tentoonstelling was internationaal uitgebouwd met de deelname van schilders van de École de Paris zoals Jean Bazaine, Jean Bertholle en Jean Le Moal. Verder behoorden de Libanees Dicran Daderian, de Zwitser Seiler en de Italiaan Silvio Zanella tot de genodigden. Voor de tentoonstelling in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten trad beeldhouwer Jan Dries tot de groep toe. Pierre Tal Coat vervoegde de reeds geciteerde schilders van de École de Paris en verving Jean Bertholle. Onder de verwante genodigden fungeerden verder: Guy Adam, Remo Martini en Jules Schmalzigaug (1966-1886) uit België, Imr Nagy uit Hongarije, Germain Jacques en Jacques Pajak (1930-1965) uit Frankrijk, Henri Pfeiffer uit Duitsland, Rudi Polder uit Nederland en Lars Sundberg uit Zweden.

1971 In dat jaar kwamen drie tentoonstellingen en de uitgave van een bloemlezing tot stand. De expositie in Huize De Lancksweert (Brussel) was het initiatief van graaf Philippe d'Arschot, die voor de tentoonstelling in Galerie Aleph (Aalst) de steun kreeg van Jo Verbrugghen. Adriaan Van Raemdonck nodigde de groep in zijn toonaangevende galerie De Zwarte Panter (Antwerpen) uit.
Joaquin, De Man en Claus waren niet meer aanwezig maar Emiel De Keyser voegde zich bij de kerngroep. Onder de genodigden treffen we nogmaals Guy Adam, RemoMartini, Rudi Polder en Sundberg aan. Nieuwe gezichten zijn Roger Wouters en de Duitser Siegward Sprotte.
Met de uitgave van een bloemlezing "Lumen Numen, het numineuze in de poëzie",(uitgeverij Henry Fagne, Brussel, 1971, 96 p.), op naam van Kari Bert, Serge Largot en Erik Van Ruysbeek wilde men aantonen dat het Numineuze zich niet beperkt tot de beeldende kunst maar ook in de literatuur van alle tijden en culturen prominent aanwezig is.

1972-1973 Kari Bert en Gilberte De Leger stonden in voor de organisatie van de tentoonstelling in de Sint-Pietersabdij te Gent (1972), evenals voor de bijhorende manifestaties: een poëziematinee met als thema "Het Numineuze in de Poëzie", het colloquium "Lumen Numen en de hedendaagse kunst" met Karel Geirlandt als moderator, een concert van Indische muziek.
Serge Largot richtte de tentoonstelling in de U.L.B. Brussel (1973) in.
Naast de kern met Kari Bert, Emiel De Keyser, Gilberte De Leger, Ben Koelman, Serge Largot en Marcel Rademakers (Mark Meekers), was ook beeldhouwer Roland Monteyne nadrukkelijk aanwezig. (Wim Van de Velde opteerde voor een muzikale carrière).
Het accent werd ditkeer niet op de buitenlandse deelname gelegd (er was enkel werk van Bazaine en Pierre Bonnard) maar op het werk van jongeren als Robert Aerts, Pierre Lots, Jacqueline Marlier, Michèle Marlier, John Quivron, Romano Oscari , Paulette Van Loo, Nicole Veys. De Gentse schilder Vlerick steunde eveneens het initiatief door op de uitnodiging in te gaan.

1982 In het kader van het Europees Poëziefestival te Leuven, organiseerde Mark Meekers (Marcel Rademakers) met steun van de Europese Vereniging ter bevordering van de Poëzie (Eugène Van Itterbeek) de laatste Lumen Numen-tentoonstelling in de Hallen van de Katholieke Universiteit Leuven onder de titel "Mysterie en Materie". Een internationale plejade dichters kon kennis maken met het verwante werk van hun beeldende broeders.
Rond de vertegenwoordigers van Lumen Numen: Kari Bert, Gilberte De Leger, Jan Dries, Serge Largot, Roland Monteyne en Marcel Rademakers (Mark Meekers) werden andere beeldhouwers en schilders ter confrontatie opgesteld (o.a. Jetje De Kort, Pol Spilliaert, Etienne Van Doorslaer, Roger Wittewrongel, Maurice Wijckaert).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home