Monday, February 28, 2005

MARK MEEKERS, DE AUTEUR / L'AUTEUR

KORT BIO: MARK MEEKERS
Mark Meekers (pseudoniem van Marcel Rademakers) werd geboren in Blaasveld (provincie Antwerpen / België) uit Limburgse ouders. Zijn jeugd bracht hij door in het havenkwartier en tussen de sparren van de Kempen. Tal van thema’s komen uit deze twee bronnen: natuur en stad.
Hij doorliep de Grieks-Latijnse humaniora aan het Sint-Jan Berchmanscollege (Antwerpen) en studeeerde aan de Katholieke Universiteit van Leuven Wijsbegeerte en Letteren (Moderne Geschiedenis) af met grote onderscheiding. Na kortstondig wetenschappelijk onderzoek belandde hij in het onderwijs waar hij geschiedenis en esthetica doceerde.
In 1958 publiceerde hij een eerste bundel gedichten en schreef op aanraden van Kor vander Goten zijn eerste chansons (tekst en muziek), die hij op tal van podia (o.a. “Kleinkunsteiland” Leuven) bracht. Deze muzikaliteit wordt eveneens literair en plastisch in zijn werk vertaald.
Dank zij de contacten met het literaire en artistieke milieu van de Antwerpse metropool evolueerde hij naar een meer experimentele schrijfwijze. In 1984 verscheen hij nadrukkelijk op het poëtisch toneel met twee publicaties, de geselecteerde specimens van vijfentwintig jaar poëtisch werk. Tot op heden verschenen één roman, “Asiel in Niemandsland” (1992) en vijftien dichtbundels.
Hij recens-eerde / -eert o.a. voor de tijdschriften Zefier en Concept, zat in meerdere redacties van literaire revues en wedstrijdjury’s, publiceerde in tal van Vlaamse literaire tijdschriften. Na jarenlange medewerking aan de “Europese Vereniging ter Bevordering van de Poëzie” (Leuven) en de "Leuvense Schrijversaktie", richtte hij in 1991 met enkele gelijkgestemde collega’s het dichterscollectief Mengmettaal op, waarvan hij tot op heden voorzitter is.
Hij nam deel aan literaire manifestaties als Het Europees Poëziefestival, Een Uur Kultuur, Leuven Literair, trad op voor radio en televisie (Coda TV2) en leest geregeld zijn gedichten op literaire manifestaties.
Naast poëzie schreef hij korte verhalen en tal van essays over literatuur en beeldende kunsten. Hij leidde tal van kunstenaars en tentoonstellingen in o.a.: Willy Malstaf, Sel, Chris Joole, Paulo (Paul Verschaeren), BOB (Bob Vincke), Brasser, Paul Sochacki, Lea Brebels, Michèle Coerten, Dieke Kuyper, Jos Van Moorhem, Janine Verdonckt, Roland Barthels, Jean De Prez, Dillemans, Emiel Uytterhoeven, Emiel De Keyser, Leon De Borger, Mark Eyskens, Chris Deroeck, Nanda Neefs, Koenraad Van Hee, Ignace Maes, Gerda Blindeman, Frieda Lambregs, Francis Jernander, Renée Delhaye, Francine Balleriaux, Marc Cannoodt, Michel Houbion, Paul Michiels, Alfons Nicolay, Christine Joris, William Vermeesch, Antoine Van Riet, Nucha Sauvage, Eric De Pauw, Jeffrie Devriese, Egied Steylaerts, Chris Ferket, Hans Hogendoorn, Ronny Ivens, Danny Onderdonck, Stefaan Ponette.

Hij gaf /geeft eveneens lezingen over beeldende kunst. Zo bracht hij "Het numineuze in de kunst" ter sprake en stelde poëtische diadocumentaires samen over leven en werk van beeldende kunstenaars.
Vaak is in zijn poëzie dezelfde gerichtheid terug te vinden als in zijn beeldend oeuvre. In de geplande vijfdelige cyclus beeldgedichten, verschenen reeds de bundels rond Vincent van Gogh, Camille Claudel, Rembrandt, Paul Gauguin en is die rond Marc Chagall in voorbereiding. Hij pionierde op het vlak van de visuele poëzie (zie o.m. de publicaties in “Tempus Fugit”). Zijn beeldgedichten en beeldpoëmen slaan de brug tussen poëzie en beeldende kunst.
Zijn literair werk werd meermaals gelauwerd. “Het goud van de Vlaamse letteren... leert ons dat de vaakst bekroonde Vlaamse auteurs de dichters Hugo Claus en Mark Meekers zijn…" (Poëziekrant /De Standaard).
BEELDEND KUNSTENAAR
De andere helft van zijn tweelingschap investeert hij in de beeldende kunst. Hij was medestichter van de internationale groep LUMEN NUMEN (Dries, Monteyne, Koelman, Bert, Largot, De Leger, Rademakers) en richtte de internationale groep FUSION, artistes peintres du Sud-Ouest op (Frankrijk, 1985). Hij hield eenentwintig solotentoonstellingen in België, Nederland en Frankrijk en een honderdtal groepsexposities in binnen- en buitenland.

BELANGRIJKSTE PUBLICATIES
  • 1958 Grenslijn van Verveling
  • 1983 Bladspiegels, flinterverzen
  • 1984 Verrukkelijk Vergankelijk
  • 1984 Wat blijft er nog na woorden?
  • 1986 Kleine hartkamersuite (herdruk)
  • 1987 Een druppel licht, flinterverzen
  • 1988 Ongeneeslijk Feest
  • 1990 Een schot in de zon
  • 1992 Asiel in Niemandsland (roman)
  • 1993 Een steenworp in de tijd
  • 1995 Spiegelschrift
  • 1995 O! Flinterverzen
  • 1996 Een wijze van zien, een wijze van zijn (livre d’artiste)
  • 1999 Feesten van Licht
  • 2002 Paradijskoorts
  • 2005 Een adem van Brons
LEZINGEN
Mark Meekers stelt zijn eigen literair werk voor in: “Gebeten op Licht en Woord”.
Daarnaast stelde hij vijf poëtische diadocumentaires samen rond leven en werk van een beeldend kunstenaar (duur: 55’/ voor twee stemmen/met muziek en een 100-tal dia’s geïllustreerd):
  • “Een schot in de zon” rond leven en werk van Vincent van Gogh
  • "Een steenworp in de tijd” rond leven en werk van Camille Claudel
  • “Feesten van Licht” rond leven en werk van Rembrandt
  • “Paradijskoorts” rond leven en werk van Paul Gauguin
  • "Een adem van brons" rond leven en wer van Constantin Meunier
MARK MEEKERS (SOMMAIRE)
Mark Meekers est né à Blaasveld (province d’Anvers, Belgique). Il a fait les humanités gréco-latines au Collège Sint-Jan Berchmans à Anvers. Il termine ses études de Philosophie et de Lettres (Histoire Moderne) à l’Université Catholique de Louvain avec grande distinction. Il choisit pour une carrière dans l’enseignement.
Il a publié un roman et quinze recueils de poèmes. On peut lire ses poèmes, ses récits et ses essais dans plus de cinquante revues littéraires en Flandre et en Hollande.
Il à été plus de cent fois le lauréat d'un concours littéraire. Il a participé à des manifestations comme "Le Festival Européen de Poésie" (Louvain) et "Coda" à la télévision flamande.
Comme artiste peintre (sous son propre nom Marcel Rademakers) il était membre des groupes "De Ombuiging" et "Onderaards", il est co-fondateur du groupe international "Lumen Numen" et fondateur du groupe "Fusion, Artistes Peintres du Sud-Ouest". 21 Expositions individuelles et une centaine d’expositions de groupe en Belgique et à l’étranger.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home